Lakerda Recept

Lakerda Recept. Het woord Lakerda komt uit het Spaans en betekent “La kerrida”, dat wil zeggen, “wat er ook maar gewenst is”. Deze prachtige aperitiefvariant, die ontstond met de ontdekking van een Spaanse vissersvader die veel van de favoriete vissen van zijn kind vangt en deze maandenlang wil bewaren, is een van de meest populaire voorgerechten op onze tafels.

Lakerda Recept

Er zijn veel verschillende recepten voor de bereiding, maar de meest prominente zijn de Istanbul-stijl en de methode van de vissers uit Saroz. Dit voorgerecht kun je thuis bereiden, dat eten we met een pijlstaartrog als we naar de vissers gaan.

Ons recept is gemaakt voor 3 personen en is in totaal in 20 minuten klaar om te serveren.

Ingrediënten voor Lakerda Recept

 • 1 grote eikel (ongeveer 40-45 cm)
 • 500 gram steenzout
 • 3-4 laurierblaadjes
 • 1 eetlepel zwarte peper

De tip van het Lakerda-recept

Je moet de lakerda zeker bereiden met verse vis, als je het doet met vis uit de vriezer kan er kans zijn op wormen. Bij het schoonmaken moet u het merggedeelte van de wervelkolom grondig reinigen met een bezem of bezemstrooisel, anders zal uw meer misschien niet erg goed smaken. Vraag je visser om de vis klaar te maken voor het maken in de laker; De inwendige organen van de vis moeten worden schoongemaakt, de kop moet ter hoogte van de zijvinnen worden afgesneden, de staart moet 4-5 cm vanaf het staartuiteinde naar binnen worden afgesneden en de rugvin moet worden doorgesneden en weggegooid. Met andere woorden, we gebruiken alleen het lichaamsdeel van de vis om de lakerda te bereiden.

Kooktip van Lakerda Recept

Lakerda kan worden gemaakt van bonito of torische vis.

Hoe maak je een Lakerda-recept?

 • Verdeel de vis waarvan je het lichaamsdeel hebt verwijderd in 3 gelijke delen en maak het merggedeelte van de wervelkolom goed schoon met een tak of een stuk bezem. Verwijder vervolgens het donkerbruine gedeelte aan de binnenkant van de vis door deze met een puntig mes in een driehoek te snijden.
 • Week de voorbereide vis 4 uur in zout en ijswater, ververs het water elk uur. Zo zal de vis het bloed erin volledig verwijderen.
 • Haal de vis uit het water en leg hem op keukenpapier om te drogen, laat hem zo 4-5 uur staan ​​en laat hem volledig drogen.
 • Strooi een halve centimeter steenzout op de bodem van een glazen of plastic pot.
 • Leg de vis naast elkaar en strak zodat de witte delen van de vis het zout raken. Strooi er laurierblaadjes en zwarte peper over en bedek opnieuw met zout.
 • Plaats op deze manier alle vissen in de potten. Plaats vervolgens een gewicht (een steen of een stuk marmer) in de pot op de vis, plaats een stuk hout op het gewicht en dek de pot af met een schone doek.
 • Laat de potten zo ongeveer 20 dagen op een koele plaats uit de zon staan.
 • Aan het einde van de bewaartijd de vis voorzichtig ontzouten, de schil voorzichtig afpellen en in plakjes snijden.
 • Doe de gesneden stukjes in een kom gevuld met koud water en bewaar ze een nacht in de koelkast, ververs het water om de 2-3 uur. Op deze manier verwijdert de vis overtollig zout.
 • Haal de vis de volgende dag uit het water en doe hem in een bak gevuld met olijfolie, sluit de deksel en bewaar in de koelkast.
 • De vis die je op deze manier bereidt is in olijfolie ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast, maar wil je hem voor langere tijd bewaren, maak dan een pekel door 750 gram steenzout toe te voegen aan 5 liter water en bewaar de vissen in dit water. Week het voor het serveren op dezelfde manier in water, verwijder overtollig zout en serveer het op die manier.

Serveersuggestie voor het recept van Lakerda

Je kunt het serveren met rode uien.

Eet smakelijk!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *